Friendship

Isnin, Mac 29, 2010

Aans

hi readers..



entri kali ni nak cerita pasal Negeri sembilan lak...yelah i kan orang negeri jadi nak promote cikit pasal negeri sembilan...saper yang merupakan anak jati negeri sembilan sekarang ni?saya2...hehehe bangga la jap...

i cuma nak inform ajer...kot-kot lah ader yang tahu sekarang ni kita dah ada facebook mengenai AANS.Ape benda itu? AANS bermaksud Anak-anak Negeri Sembilan..so kepada waghieh-waghieh ku sekalian sila lah menjadi fan kat facebook AANS...yang seronok nya pasal pages ni..kat sini kita boleh berkongsi macam-macam idea pasal nak membangunkan lagi negeri kita yang beradat ni...ader juga yang buat jejak kasih kat pages ni...so banyak jugaklah membantu untuk waghieh mencari kaum kerabat nya yang terpisah semonjak sekian lamo...wah ader yang paham ker bahasa nogori ni...

AANS ni jugak ader topi and baju untuk mereka yang ingin menujukkan fanatik pada AANS ni...kiro eh baru rasmi la tu..sobab kalau ader gathering..buleh gak pakai..kan2. baju ni bukan free lah tapi kono bayar...tu semua kono check balik kat facebook AANS..



jadi pada ahli2 blog yang merupokan ank jati nogori sembilan....moh la kito poie beramai2 untuk menjadi fan ANNS ni...semoga kita ni menjadi lebih erat sesamo nogori...

okay lah readers..itu ajer untuk entri kali nie..jumpa lagi
bai....=)

Sabtu, Mac 27, 2010

earth hour

hi readers

saper yang sokong
okay i sokong earth hours.ceh-ceh perasan jew.just nak support program ni jer .earth hours ape benda ni?program untuk menyelamatkan bumi dan kita harus menutup lampu dan duduk dalam kegelapan selama sejam..so ape yang korang rasa time nie?
em rasa sunyi..rasa nyaman tengok bintang kat langit...kat kotaraya best tak time ni..kalau kat kampung syok sangat..tapi tv kena on sebab ader kanak-kanak riang...diowang masih belum faham lagi earth hours ni...

untuk tidak menakutkan mereka...astro cartoon channel jadi pilihan..televisyen and pc jer on...lampu semua tutup...
okay readers...terima kasih untuk menyokong EARTH HOURS

Sabtu, Mac 20, 2010

I'M GoinG tO tHE Gatsby Deodorant Street Fair

salam to all bloggers,




semalam i check my email, i dapat jemputan ke Gatsby Deodorant Street fair oleh nuffnang...em happy nyer...i kan baru lagi dalam dunia blog ini, jadi rasa teruja nak pergi ke event yang dianjurkan oleh nuffnang ni and i leh jumpa dengan blogger- blogger yang lain yang dikira bertuah...seramai 400 orang yang terpilih untuk menyertai event ni.. em mesti ada yang tanya bila event tu akan diadakan...so readers, check it out... remark on your calendar...

Tarikh
17 April 2010

Masa
10 pagi sampai 5 petang

Lokasi
Front Foyer, Ground Floor,
Berjaya Times Square


nuffnang juga akan memberikan duit poket rm 50 untuk bloggers yang terpilih untuk pergi Gatsby Deodorant street fair tu nanti...
kat event tu nanti ada juga lucky draw and cool gadget..hadiah nyer bernilai
rm 15000.00
sunguh berbaloi-baloi. Kat event tu juga akan diadakan fun fair games seperti sumo wrestling(in air bag suit) gladiator battles dan i hope akan adakan juga games seperti wheel spin and win.


i akan pastikan semua jadual kerja i tak akan bertindih dengan tarikh event ini. i akan pinda tarikh kalau ada jadual kerja yang bertindih and berkorban apa saja untuk pastikan yang i akan berada di sana pada 17 april ni..wish me luck okay..

so to all readers, untuk mengetahui lebih lanjut tentang event yang dianjurkan boleh melayari laman web www.gatsby.com.my/streetfair.







Khamis, Mac 18, 2010

PENYAKIT BERBAHAYA

KANSER

Apakah kanser ? Ia merupakan keadaan dimana sel-sel sihat dalam badan kita telah berubah kerana diserang oleh asid yang mengandungi kimia yang membolehkan sel-sel kanser menambah dan merebak dalam badan kita. Untuk mengelakkan darah kita menjadi asid kita perlu jaga makanan. Kurangkan makan daging dan amalkan lebih memakan sayur dan buah-buahan.

PENGETAHUAN AM

Gigi manusia menunjukkan bahawa kita sebenarnya perlu makan sayur dan buah-buahan kerana hanya mengandungi 4 batang gigi tajam ( gigi kanine ) daripada 32. Ini bermaksud 28 batang untuk mengunyah makanan berbentuk buah dan sayur. Binatang liar seperti harimau dan singa yang makan daging mempunyai gigi yang tajam untuk mengoyak daging. Kitab Al-Quran pun beri petunjuk bahawa kami perlu makan sedikit daging sahaja.

PENYEBAB KANSER

Penyebab utama adalah merokok. Ia membunuh manusia secara perlahan-lahan tanpa kesan-kesan awal dan menghabiskan duit kami dengan senyap sahaja. Setiap batang rokok mempunyai 4,000 jenis kimia yang merbahaya ( dalam sukatan amaun kecil ). Menghisap sekali lebih 600 kali merbahaya daripada bernafas asap daripada kenderaan awam .

MAKANAN YANG MENYEBABKAN KANSER :

a) Makanan yang di BBQ

b) Makanan yang di goreng dengan lebih minyak seperti goreng pisang, keledek, kentang fries & wedges , kerepek.

c) Daging yang dimasak dengan api atau suhu yang sangat tinggi .

d) Makanan yang diawet , berlebihan garam atau nitrate. Contoh : makanan tin, telor & sayur masin, sausage, daging salai .

e) Nasi yang disimpan hingga pagi esok ( mengandungi aflatoksin )

g) Makanan yang berkurangan serat . Contoh : roti putih. Badan kami memerlukan 25gm serat yang boleh cair dan diserap dan serat biasa setiap hari. Kami perlu minum sekurang-kurangnya 2 hingga 3 liter atau 8 gelas air kosong sehari .

h) Jangan makan roti yang telah berkulat dan roti yang disimpan lebih 2 hari dalam cuaca panas untuk mengelakkan kanser hati .

UBAT KANSER SEMULAJADI

Sayur-sayuran dan buah-buahan berwarna hijau, merah, unggu dan oren sangat mengandungi bahan-bahan anti-kanser seperti antioksiden dan Vitamin A, E dan C yang mencegah dan melawan sel-sel kanser. Segala jenis kanser boleh diubati dengan jus buah dan sayur. Buah durian belanda agak berkesan. Berikan kepada pesakit dan buat ujian darah kemudian. Pasti nampak sel-sel kanser akan berkurangan dalam darah kami dan lama-lama akan sembuh. Boleh cuba kalau tak percaya. Ada kes dimana doktor telah kata kanser dalam tahap ke 4 dan tidak boleh diubati lagi.......tetapi oleh kerana tiada pilihan lain ( lebih baik cuba daripada menunggu dan menderita ) dan keyakinan diri pesakit minum jus buah-buahan dan sayuran bercampur ( termasuk carrot, durian belanda, strawberry, blueberry, kobis, broccoli dan anggur merah ).

Selepas beberapa hari pesakit nampak lebih bertenaga dan sihat. Ujian darah dibuat dan doktor-doktor pun terkejut dan hairan bahawa sel-sel kanser makin berkurangan. Lama-lama pesakit makin sembuh dan akhirnya hidup seperti biasa .


semoga panduan ini berguna dan dapat membantu...

wasalam..bye =)

renung- renung...selamat beramal

R E N U N G A N:


1) Dari bujang-kahwin No 1 ---- no.2 ----- DLL.

2) Dari pakai moto kap --- kancil-wira --- Honda ---- seterusnye...

3) Badminton ----- Golf ----

4) Rumah sewa---- rumah murah ---rumah teres --- banglow....

5) Technician ----supervisor ----- engineer --- manager...

6) Tv 14' --- 21' --- 29' ---- Home theather....

7) Sg Danga --- Tanjung Leman --- Langkawi ---- Hadnyai --- Bangkok ..

8) Dalam semua segi kita mau kan peru baha n kearah yang lebih baik dan
glamour...

9) mancing kat parit /longkang ---- sungai --- kolam (bayar punye)----
laut dalam (sewa bot mewah)........ Kalong


......
T E T A P I...


KITA JUGA LUPA......
SEMAKIN BANYAK KITA KECAPI KEJAYAAN, SEMAKIN HAMPIRLAH SAAT KEMATIAN
KITA....

DITAKUTI SEMAKIN BERJAYA, KITA SEMAKIN LUPA, SEMUA YANG KITA DAPAT
ADALAH
PEMBERIAN TUHAN...'ON LOAN'...

SETIAP KALI KITA BUAT ACTION PLAN ATAU BUAT REVISION, BERAPA BANYAKKAH
KITA MASUKKAN ITEM-ITEM YANG MEMBAWA KEARAH 'PERSEDIAAN UNTUK MATI'


Umpamanya:


1) tak sembahyang ---- pastikan sembahyang-- -jadikan amalan.....

2) banyak maksiat ----- kurangkan ----- hapuskan...

3) Bangi ---- madinah ---- mekah---

4) sedekah RM1.00 ---- RM10.00 --- RM100..00/

5) sembahyang dirumah --- sembahyang di surau/masjid. ....

6) 5 jam sehari menonton TV ----- 3 jam TV & 2 jam majlis ILMU.....

7) 3 jam baca suratkabar/majalah /internet ----- 2 jam majalah/surat
khabar/internet & 1 jam membaca AL QURAN /selawat , zikir.

8) Apa-apa aktiviti yang hasilnya adalah untuk AKHIRAT.

Tetapi apa yang banyak berlaku pada ZAMAN AKHIR ini ialah PERSONAL
improvement banyak kepada kearah KEDUNIAAN SEMATA. Perkara berkaitan
AKHIRAT slowly di ketepikan... . .


Contohnya:


Kalau dulu rajin dan tak tinggal 5 waktu, tetapi beransur-ansur. .......

Kalau dulu tak kenal DANGDUT/KARAOKE. .. bila tuhan beri kenaikan pangkat &

gaji lebih benda seperti ni dah jadi biasa... Macam macam lagi yang kita
pun sedia maklum dan tahu... malah berlaku dikalangan ahli keluarga kita,
jiran, rakan-rakan, DLL. Jadi samalah kita membuat BALANCE ACTION PLAN,
BALANCE OBJECTIVE & TARGET dan BALANCE IMPROVEMENT.

Tuhan beri semua makhluk didunia ini 24 jam sehari, tiadalah seorang pun
yang mendapat kurang atau lebih barang sesaat pun... Tuhan juga memberi
kita peluang untuk menggunakan masa yang ada untuk di manafaatkan. ..

dengan sebaik mungkin.. Tuhan hanya mahu kita beramal selama lebih
kurang 40~~50 tahun demi untuk mendapat balasan Syurga untuk selamanya...


.......infiniti. ......


Semuga tuhan terus memberi kita petunjuk dan hidayah untuk kita berjaya
di dunia dan akhirat.
1. Roh para Nabi dan utusan menuju ke Syurga Adnin.

2. Roh para ulama menuju ke Syurga Firdaus ..

3. Roh mereka yang ber baha gia menuju ke Syurga Illiyyina.

4. Roh para shuhada berterbangan seperti burung disyurga mengikut
kehendak mereka.

5. Roh para mukmin yang berdosa akan tergantung diudara tidak di bumi
dan tidak di langit sampai hari kiamat.

6. Roh anak-anak orang yang beriman akan berada di gunung dari minyak
misik..

7. Roh orang-orang kafir akan berada dalam neraka Sijjin, mereka
diseksa beserta jasadnya hingga sampai hari Kiamat.'


Telah bersabda Rasullullah S.A.W:

'Tiga kelompok manusia yang akan dijabat tangannya oleh para malaikat
pada hari mereka keluar dari kuburnya:-

1. Orang-orang yang mati syahid.

2. Orang-orang yang mengerjakan solat malam dalam bulan ramadhan.

3. Orang berpuasa di hari Arafah.'

Sekian untuk ingatan kita bersama.

Wassalam.

Ahad, Mac 14, 2010

14 march 2010

perjalanan menuju sebuah destinasi di banting...sebuah kg diberi nama OLAK LEMPIT..mana datangnya nama ni yer?

9.00 pagi>>bertolak dari N.Sembilan.. perjalanan pagi itu sungguh lancar dan selesa. tiada kesesakan lebuhraya...

10.00 pagi>> kami tiba di tol nilai...menunggu kereta yang lain..tapi em ade satu kereta ni memang spoil mood betul...tiba lewat dalam setengah jam menyebabkan pengantin terpaksa menunggu lama...

10.30 >> bergerak menuju ke destinasi..

11.00>> tiba di destinasi yang di tuju...masjid nur huda..olak lempit

12.30 >> kami sekeluarga bergerak ke kg kanchong darat...em syurga untuk membeli pelbagai jenis kerepek...bisnes menjual kerepek ini begitu menguntungkan sehingga saya rasa mereka ini boleh hidup dengan mewah...rumah yang besar..
destinasi seterusnya menuju ke pantai morib...tapi malangnyer pantai tu ngan renovate untuk menambahkan kemudahan untuk pengunjung...hampanya...

kami sekelurga merancang untuk pergi ke putrajaya..wah bersemangat untk menuju ke alamanda...tapi sedikit tersesat..opss..mcmner leh sesat ni..
setibanya di alamanda, hujan turun lebat..tapi nasib parkir nya berbumbung...
tempat pertama yang kami cari...food court...em laparnya biasalah kan time2 hujan macam ni..em kami makan aiskrim yang begitu sedaaaaap sekali..
sedang kami berpusing2 di dalam terlihat rimbunan pohon buluh yang tersangat2 cantik...sampaikan mama saya fikir itu buluh plastik...sangat cantik...

dari alamanda kami menuju ke masjid putrajaya...anakbuah saya begitu teruja untuk menaiki bot mengelilingi kawasan tasik..tapi saya rasa mahal sebab seorang dikenakan rm 20 bagi kanak2..dewasa rm 30...em terpaksa batalkan hasrat sebab mahal..maklumlah dengan duit sebanyak tu..macam2 boleh buat..tapi bagi yang mampu..saya rasa itu murah..lagipun budget lari kalau kami sekeluarga naik..maklumlah pertengahan bulan,gaji pun lambat lagi..jadi sedikit berjimat dari segi suka ria ini...


dah penat jalan2 kami menuju ke kajang...em cakap pasal kajang..ape lagi yang terlintas SATE la....lama benar rasa nya tak makan sate di kajang yang memang famous dengan medan sate nya...
tapi yang xbest nya..em self services...
terpaksa lah kena beratur panjang...pekerja nya ramai..tapi kenapa buat sevices yang macam nie..dah tue lak..siap ader services tax lagik...em makanan yang best hanya sate..nasi goreng pataya ..em xcedap...

tapi saya rasa sangat2 puas sebab dapat bawa keluarga saya berjalan2 sampai penat..heheheheh...yelah kerja macam saya ni susah sikit untuk mendapat cuti, jadi bile cuti dah approved..ape lagi berjalan sakan sampai kejang kaki dan otot..huhuu..

to all my family...i hope all of you enjoy with this moment together... i loike..

salam..

Khamis, Mac 11, 2010

PC OH PC

Ape lah masalah pc ni, asik ngan problem ajer..

aduh letih betul lah nak pikir pasal pc ni....asyik ader masalah ajer..masalah yang sama lak tue.. bukan nak complain aper la, cuma tension gak sebab diowang yang mengodek pc ni, bile prob aku gak yang kena...tapi kalau aku xleh settle..hehehe kena tunggu somebody yang pakar balik dr campus ler nampaknya.. cian lak die..balik ingat nak rehat, happy happy ngan family..tup tup...kena g repair pc sampai pagi.....


nak buat tutorial pasal pc..em xder la terror sangat pun..diri sendiri pun lum sure agik leh settledown that problem..



p/s: tolong jangan godek pc itu kalau anda tidak tahu ape yang patut anda buat kalau rosak..heheheh

Jumaat, Mac 05, 2010

tik tok tik tok =)



hari ni duit masyuk...horeey..gembira la setelah poket menjadi semakin kering...saper yang tak gumbira bila nampak duit..ader ker?

sekarang ni zaman duit, em xder duit semua benda xleh nk buat..semua benda xleh nak beli...wah mcm mata duitan la lak...cikit2 ler..



program yang telah direncanakan untuk hari ini, membelanjakan wang untuk family...jom kita pergi ke kenny rogers...em lapo ler lak...yummy2..i loike it