Friendship

Ahad, Mei 23, 2010

bila kanak-kanak suka main picit-picit, tekan-tekan

hye readers,

sekarang ni, banyak tempat yang dibina untuk menyediakan games. Kat shoppig complex, kat pusat peranginan, kat cyber cafe. macam-macam games yang ada kat pasaran sekarang ni kan.

budak seawal usia 6 tahun pun terror kalau main games ni. keyboard tu ditekan tak payah pandang pun sebab khusyuk sangat dengan games.

tapi kekadang ada gak terpikir, yelah kalau lah diowang ni mahir menggunakan komputer, boleh menaip selaju jari mereka menekan keyboard tu..mesti bangga kan.

tapi game ni kekadang dapat menhilangkan stress. bila dapat tekan butang2 yang ada dengan kuat, rasa macam puas jer. rilex sekejap dari masalah.

apa game terbaru sekarang ni kat pasaran. fifa 2010, lara croft. saya sendiri pun suka gak dengan games ni. kat facebook pun ada games.

keburukan games ni satu jer, bila ibu bapa tak kawal anak-anak mereka, bebudak ni jadi lalai. tu yang susahkan. bagi remaja pulak, tempat2 games ni jadi tempat melepak, hisap rokok, ponteng sekolah.



Photobucket
tapi bila teringat zaman dulu, tahun 90an dulu, kita yang duduk kat kampung ni ada permainan congkak, batu seremban,teng teng.. rasa seronok jer.
kek pun dah letak gambar games nak tarik perhatian untu jual. sangat hebat penangan game ni bila kita dah mula.


Photobucket
kek muka askar.garang nyer muka.





1 ulasan:

  1. betul banget sis, bila mereka telah kecanduan games maka sulit banget untuk mengobatinya ...

    BalasPadam